MARKETLERDEN GELİŞİGÜZEL ALIP YEDİĞİMİZ İÇTİĞİMİZ GIDALARI TANIYALIM (3)

eturunlerix

Bu seri yazımızla sizlere market alışverişlerinizde sağlığınıza ve inancınıza zarar verebilecek  bazı uygulamaların bilgilerini ürün adı başlığı ile  vermeye çalışacağız.

3.SUCUK SALAM SOSİSLER, PASTIRMALAR, DÖNERLER, KÖFTELER VE DİĞER ET ÜRÜNLERİNDE KRİTİK NOKTALAR:

Bu ürünlerin çoğunda kullanılan doğal ve sentetik Kılıfların helal şartlarda olamama riski. Sodyum nitrit,sodium nitrat gibi katkıların kansorejen nitrosamin kimyasalları oluşturma riski, beyin hasarı riski taşıyan mono sodium glutomatın ve böcekten üretilen Karmin boyasının kullanımı. Gömlek ve kavram yağlarının hellaliği. Mono ve digliserit. Dekstroz, doğal ve sentetik renklendiriciler, antioksidanlar ve stabilizitörler, sakatatların karıştırlma rizki, GDO’lu nişasta rizki. Ayrıca ana madde durumunda olan etin de helal şartlarda olamama rizkleri söz konusudur.

Sodyum Nitrit ve Nitrat (E250,E251)

Sodyum nitrit ve nitrat tüketimi ile ilgili pek çok yan etki bildirilmiştir. Bunlardan bazıları:

1- Kanda Methemoglobin Bulunması, Kanda nitrit olduğunda, hemoglobin (Hb) methemoglobin’e (metHb), dönüşür. Bu sayede oksijen taşıma kapasitesini kaybeder.

2- Vitamin A, B grubu vitaminlerin, iyot ve proteinlerin fizyolojik olarak aktivitesini düşürür.

3- Kanser Yapıcı Özelliği vardır. Sodyum nitrit ve nitrat, aminoasitler (proteinler) ile reaksiyona girerek, kanser tetikleyici kimyasallar olan nitrosaminlere dönüşürler. Bu kanser türleri; mide, yemek borusu ve mesane kanseri vs.

Bebeklerde ve küçük çocuklarda pankreaslarının insülin üretme yeteneğine sahip olmadığı zaman Tip 1 diyabet oluşabilir. Insülin seviyeleri yakından takip edilmezse, bu hayatı tehdit eden bir durum olabilir. Sodyum nitritin yüksek alımı hamilelerde gelişen Tip 1 diyabet bebeğin riskini artırabilir. Amerikan Tıp Birliği diyor ki bu risk erkek bebekler için daha yüksektir ve sodyum nitrite karşı vücudunuzun reaksiyonu nedeni ile bu durum oluşur.

Yüksek sodyum nitrit içeren diyet gıdalar yendiğinde ağız, yemek borusu ve mide gibi sindirim sistemi, tahrişe neden olabilir. Tahriş oluşursa, ağrı, özellikle karın ağrısı görülebilir. Sodyum nitrit yüksek tüketimi de kan hasarı ve kan damarları ile ilişkilidir. Toksik düzeylerde, sodyum nitrit daha hızlı kalp atışı ve solunum güçlüğüne yol açabilir.

Bazı ülkelerde, şirketler artık nitrit-free ve nitrat-free et ürünlerini, çok daha sağlıklı alternatifler olarak sunuyorlar, ancak bu ürünleri bulmak zor ve sadece sağlıklı gıda mağazalarında ya da organik bakkallarda mevcuttur. Et ürünleri için alışveriş yaparken Tüketiciler “Nitrit-free” ya da “Nitrat-free” etiketlerine bakmaktadırlar. Bu mağaza ve bakkallarda sodyum nitrit ile hazırlanan et ürünlerini hemen hemen hiçbir zaman bulamazsınız.

Monosodyum Glutamat (MSG) (E 621)

Monosodyum Glutamat, lezzet arttırıcı gıda katkı maddesi olarak et, çorba, soslar, konservelenmiş meyveler gibi işlenmiş gıdalarda yaygın olarak kullanılır. Pekçok zararlı etkisi vardır. Bazıları:

Pekçok çalışma, monosodyum glutamat’ın analizlerinde nörotoksik olduğunu göstermiştir. Glutamat, beyinde nörotransmitter olarak hizmet etmektedir. Sinir uçlarında depolanır ve kaslar veya endokrin hücleri gibi sinir veya hedef hücreleri uyarır veya inhibe eder.

1-Yüksek seviyelerde kullanımı, kan-beyin bariyeri ile beyin korunmasız bölgelerdeki kronik sinir toksisitesinin ve sinir ucu iltihabının arttırılmasına neden olur.

2-MSG günlük kabul edilebilir dozlarda alınması karaciğer ve böbrek hasarlarına neden olmaktadır.

3-MSG endokrin hastalıkları ve beyin hasarına neden olmaktadır

4- Parkinson hastalığında merkezi bir rol oynamaktadır

5-Alzheimer, amyotrofik lateral skleroz ve Hungtington gibi nörodejeneratif hastalıkların ağırlaştırıcı faktörü olarak görev almaktadır.

Yüksek kan basıncına neden olabilmektedir. Baş ağrısına neden olabilmektedir. Bulantı, Baş dönmesi, hızlı ve düzensiz kalp atışı, aşırı terleme, deri kaşıntısı, uyuşukluk, letarji veya uykusuzluğa neden olmaktadır.

Karmine (E 120)

Kırmızı rengi veren boya maddesi karmin, Cochineal veya Dactylopius cossus diye adlandırılan, Peru ağırlıklı olmak üzere, Güney Amerika’da bulunan bir böcekten elde edilmektedir. Peru bu boyanın ana tedarikçilerindendir. Özellikle gıda, ilaç ve kozmetik sektörlerinde kullanılmaktadır.

Cochineal ya da Dactylopius coccus bir tür kabuklu böcektir. Kaktüslerin içyapılarında bulunan sıvıyı emerek beslenmektedir. Karmin böceklerindeki kırmızı renk, salgılanan karminik asitten kaynaklanmaktadır. Karminik asidi, Cochineal böcekleri, çevrelerindeki diğer böcek ve karıncalara karşı koruma sağlamaktadırlar. 4 Mezhep imamları dâhil pek çok önemli İslam âlimi, böcekleri yemeyi caiz görmemiştir.

Bu şartlarda olan bu ürünlere GİMDES sertifika verememektedir. Çok az sayıda firma bu riskli uygulamalardan arınmış olarak GİMDES’den sertifika alabilmişlerdir. Bu ürünleri görmek istiyorum diyorsanız sitemizden helal sertifikalı firma ve ürünlerinin bilgilerine ulaşabilirsiniz

Piyasada GİMDES’den sertifika alamayanlar veya almayı göze alamayanlar kefalet hukukuna riayet etmeyen yerlerden aldıkları belgelerle haksız kazançları uğruna kardeşlerimizi aldatabiliyorlar. Lütfen araştırın sorgulayın, maddi ve manevi hayatınızın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın.

1 yorum to “MARKETLERDEN GELİŞİGÜZEL ALIP YEDİĞİMİZ İÇTİĞİMİZ GIDALARI TANIYALIM (3)”

  • Ramazan:

    Vaybeeee bu tehlikeli ve zararlı maddeleri ilgili bakanlıklar nedenyasaklamazki!ne olacak bu insanların halı.bu siyonist bilimciler insanlığı köle olarak sömürmeye devamı edecek? Bunlara durdiyebilrcek yokmu.